KAKO DO PRAVIH TEKAŠKIH SUPERG?

3 10 2016

Izbira pravih tekaških superg v trgovini je danes že pravi izziv. Ko gremo v športno trgovino je pred nami paleta različnih superg. Le kako se bo znašel laik? No, če imamo srečo nam včasih pomaga trgovec, ki pa ni nujno pravi poznavalec tekaških superg. Sicer pogosto kupujemo z očmi, vendar je pri pravilni izbiri barva še najmanj pomembna. Pred nakupom moramo upoštevati več dejstev, kot so ali smo pronatorji oz. supinatorji, za kakšen namen kupujemo superge ter kakšno podlago. To je le nekaj najpomembnejših faktorjev pri izbiri.
Pa če gremo po vrsti. Če še ne veste ali ste pronator/supinator ali pa je vaš način teka nevtralen, zelo priporočam obisk kakšne večje športne trgovine, kjer vam bodo to analizirali. Najboljšo oceno pa bo, pokazal test na tekaški preprogi. Na podlagi rezultata, lahko tako naredite že prvo selekcijo superg.
Tekaške superge se ločijo tudi po namenu. Lahke in z manj blaženja so namenjene predvsem hitrejšemu teku na tekmah ali hitrih treningih. Zaradi razlike v višini pete in sprednjega dela stopala nas silijo v tek po prstih oz. sprednjem delu stopala, zaradi česar naj bi bil tek bolj ekonomičen, vendar je potrebno opozoriti, da smo ob pretirani uporabi takih modelov bolj dovzetni za poškodbe. Take superge praviloma uporabljajo predvsem profesionalni tekači in izkušeni rekreativci na tekmah in nekaterih treningih. Superge z več blaženja so priporočljive, če spadate med težje tekače, tečete po trdih površinah oz. pretečete zelo veliko kilometrov. S tem bodo superge prevzele del sil oz. udarcev do katerih prihaja med tekom.
Izbira superg je odvisna tudi od podlage na kateri treniramo. Če ste ljubitelji traila oz. teka po neurejenih poteh si izberite superge z grobim podplatom. Če pa ste ljubitelj teka v dežju ali snegu je najboljša izbira superg z gore-tex tehnologijo, saj boste tako preprečili, da vam klasične superge, ki so zelo zračne, takoj premočijo.
Če upoštevate samo zgornje faktorje boste že zelo skrčili seznam superg, ki so na razpolago in bo zato izbira lažja. Tehnologija na področju superg zelo napreduje in proizvajalci nam nudijo res zelo širok spekter različne obutve. Morda se sprašujete, katera znamka je najboljša? Ja, na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Sam sem preizkusil veliko znamk in ugotovil, da mi asicsove superge najbolj ležijo. Seveda pa ni nujno, da bo enak model, ki ustreza moji nogi, ustrezal tudi nekomu drugemu, tudi zato proizvajalci ponujajo več različnih modelov. Ljudje smo si različni, tako kot so različne tudi naše tehnike teka. Na koncu pa je vedno najpomembnejši vaš občutek v supergah. S pravilno izbiro superg si lahko prikrajšate težave s poškodbami, medtem ko z napačnim izborom še povečate možnosti za poškodbe. Seveda pa je še vedno pravo merilo, primerno intenzivna vadba ter dobra tehnika teka. Za konec velja opozoriti, da je superge potrebno vpeljati v trening postopoma, saj noga potrebuje nekaj časa, da se navadi, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba dveh različnih parov superg. Spodaj si lahko pogledate nekaj primerov  različnih modelov superg, kot primer so podani različni modeli Asics-a.

GEL- Kayano; Asicsov vodilni tekaški model, z odličnim blaženjem nudi odlično podporo stopalu. Namenjen je pronatorjem, težjim in zelo aktivnim tekačem ali tistim, ki tečejo po trdih podlagah.

 

asics-kayano23-t646n-5809

 

GEL-Nimbus; model z zelo dobrim blaženjem, namenjem je supinatorjem in tekačem s nevtralnim načinom teka. Zaradi blaženja je primeren za težje tekače in tek po trdih podlagah.gel-nimbusGEL- DS Trainer; namenjen je tekmovanjem in hitrejšim tekom po asfaltu oz. dobro urejenih podlagah. Primeren je za lažje in izkušenejše tekače ter tekače z že izpiljeno tehniko.

asics-gel-ds-trainer-21-t624n-0790

 

GT 2000 GTX; nudijo dobro blaženje, zaradi GORE-TEX tehnologije so primerni za tek v mokrih vremenskih pogoji.

t613n_5093_0010255969_fr_aebGEL- Fujiendurance; primerni so za tek po neurejenih podlagah, posebno oblikovan podplat omogoča odličen oprijem na neurejenih, blatnih in spolzkih površinah.

fujiendurance

 

Za dodaten nasvet piši na: micokrevs@gmail.com
Dober tek


Akcije

Information

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s
%d bloggers like this: